From Fedora Project Wiki
(No difference)

Revision as of 07:05, 23 January 2011


Cog.png
This page needs some love
This page should be revised or reconstructed to be more helpful. Problems may include being out of step with current team or project status or process.

Дистрибуција

Федора је слободни и отвореног изворног кода оперативни систем и скуп програма базираним на Линуксу. Свако је може преузети, користити, мењати и даље делити без наплате.


Како преузети Федору

Постоји велики број начина да добијете Федору. Ево неколико:

  • Скините и нарежите ваше личне ЦД-ове или ДВД-ове.
  • Преузмите Федору од трећег лица
  • Интернет радње и дистрибутери
  • Локалне радње и дистрибутери
  • Спонзор или захтев преко Media Distribution програмa
  • SponsoredMedia програм
  • FreeMedia програм
  • Користите инсталацију преко мреже (видите Водич кроз инсталацију )
  • Преузмите један мали ЦД и инсталирајте преко Интернета
  • Под фасциклом „os“ дистрибуције (списак одраза ), у фасцикли „images“, можете наћи малу boot.iso датотеку, која може бити нарезана на ЦД и коришћена за почетак Интернет инсталације. Молимо вас да будете свесни да поузданост овог начина инсталације није најбоља, па зато није препоручен за новог корисника или оне са слабим срцем. Овај метод је често занимљив за људе који тестирају систем.
Warning.png Федора пројекат избацује честа ажурирања, укључујући и нека безбедносна ажурирања, за пакете у Федориним софтверским ризницама. Требали би да ажурирате свој систем после инсталације, и да га држите ажурираним после. Видите водич за Руковођење софтвера са yum-ом за упуства о одржавању вашег система ажурираним користећи 'yum'.

Надградња система

За информације како надградити постојећи Федорин систем погледајте ЧПП .

Животни век

За више информација о животном веку сваког Федора издања, погледајте животни век страницу.

Како да расподелите Федору

Припремање Медија

Када делите или продајете Федору, морате запамтити да шта ви урадите утиче на Федорин пројекат и окружујућу заједницу. То значи да је веома важно да квалитет ваше дистрибуције буде подесан за Федору и њену заједницу. Користећи празне више записујуће ЦД-ове и обичну оловку за припрему ЦД-ова и такве их продавати преко интернета ће утицати веома лоше на општу слику Федоре. Такав метод је сасвим довољан за расподелу пријатељима, фамилији, LUG-овима, и осталим малим личним групама. Ако желите да продајете Федору у већим количинама, молимо вас да покушате користити одговарајућу опрему и да направите квалитетне ознаке. Не постоје тачна правила како би се ови ЦД-ови требали направити, али вас молимо да запамтите колико утицаја има на пројекат и заједницу то што радите.

Не постоји стандард за припрему медија или паковања. Важно је да запамтите водиље о ауторским правима када правите било коју ознаку, паковање, или рекламни материјал. Можете направити штампане материјале, укључујући држаче, кућишта, уметке, кутије или ознаке, све док они поштују водиље о ауторским правима. Федорин лого такође има сличне водиље. Веома је препоручено да користите лого и ознаке за медију за било какву распродају или расподелу.

OEM расподела

Федора пројекат је веома срдачан са OEM дистрибутерима, али они морају да прате исте водиље о ауторским правима као и остали трговци. Тј, не можете мењати Федору и сачувати име Федора у исто време. Најмање што можете урадити је да у потпуности промените марку новој дистрибуцији како бисте се сложили са водиљама о ауторским правима, и да је делите са другим именом. Такође, не можете у том случају рећи да ваш прозивод „садржи Федору“ или да је алтернативно „издање“ Федоре. Можете рећи да је ваш прозивод „базиран на Федори“ или „да је произашао из Федоре“, али морате бити јасни да ваш производ НИЈЕ Федора. Ако користите Федору на тај начин, морате забележити да је Федора регистрована марка да не би збунили кориснике или наговестили на непостојећу везу између вас и Федоре, или између вас и Red Hat-а.

Дистрибутери који не промене оригиналну инсталацију Федоре (осим инсталирања ажурирања изданих од стране Федориног пројекта) могу користити Федорино име у сагласности са водиљама о ауторским правима.

Федорине водиље о ауторским правима

Ако радите промену на Федори и онда је расподелите, прегледајте Федорине водиље о ауторским правима да бисте разумели шта се сме а шта не сме урадити са Федорином регистрованом ознаком. Федора пројекат мора заштитити своје име и углед, зато водиље помажу да се заштите и легитимни трговци и Федорини корисници. Федора укључује само Слободни и отвореног изворног кода софтвер, што значи да сте слободни да направите изводе али такве промене вероватно захтевају да даља расподела иде под другим именом, као што је дефинисано у водиљама.

Интернет дистрибутери

Било ко може да расподељује Федору на Интернету, и постоји неколико начина да нам помогнете. Ако имате приступ Интернету са великим протоком, можете направити јавни одраз. Да бисте започели, погледајте дно странице списак одраза . Ако имате само кориснички брзи Интернет приступ, можете размислити о приступу торент мрежи.

Издања произашла из Федоре

Постоје многи оперативни системи који су произашли из Федоре. За више информација и спискове, видите изведени оперативни системи страницу.

Пројекат расподеле

Федорин пројекат расподеле одржава велики део овог поглавља, укључујући сортиране методе расподеле и списак трговаца.