From Fedora Project Wiki
Line 108: Line 108:
{{Anchor|Watch-Your-Pages}}
{{Anchor|Watch-Your-Pages}}


=== Watch your pages, and other ones, too ===
=== Houd uw pagina's in de gaten, en andere pagina's ook ===


Two details make a Wiki successful as an open content collaboration tool. First is being able to watch content you are responsible for, to make certain it stays true to its mission. Second is being able to watch other content develop, grow, and occasionally need your help.
Twee facetten maken een wiki succesvol als middel om samen te werken aan een open inhoud. Ten eerste dat u de inhoud van pagina's waarvoor u verantwoordelijk bent in de gaten houdt, opdat de bedoeling van de pagina gewaarborgd blijft. Ten tweede dat u in staat bent in de gaten te houden dat andere pagina's ontwikkelen, groeien en nu en dan uw hulp nodig hebben.  


To watch any page on the wiki, after logging in, click the '''watch''' link in the tab bar at the top of a page. It should change to '''unwatch''' after it has finished. If a page has '''unwatch''' at the top, you are already watching that page. You can click '''unwatch''' to unwatch a page.
Om welke pagina op de wiki dan ook in de gaten te houden klikt u -na inloggen- de '''volgen''' tab boven aan elke pagina aan. Het moet dan veranderen in '''niet volgen'''. Als een pagina '''niet volgen''' boven aan heeft, bent u deze pagina aan het volgen. U kunt '''niet volgen''' aanklikken om de pagina niet meer te volgen. De tab verandert dan weer in '''volgen'''.


To receive emails for every edit, go to '''[[Special:Preferences|my preferences]]''' (at the top of the page by your name) and make sure to check the appropriate boxes in the '''User profile''' tab, under '''Email'''.
Om emails te ontvangen bij elke verandering, ga naar '''[[Special:Preferences|mijn voorkeuren]]''' (bovenaan de pagina bij uw naam) en vergewis u er van dat de juiste opties zijn aangevinkt bij de tab '''gebruikersprofiel''', onder '''E-mail'''.


==== Using Special:Watchlist ====
==== Volglijst (Special:Watchlist) Gebruiken ====
[[Special:Watchlist]] (available by clicking '''my watchlist''' at the top of each page when you are logged in) displays pages you are currently watching. For more information on how to use this special page, please [http://www.mediawiki.org/wiki/Manual:Watchlist the manual page at Mediawiki.org].
[[Special:Watchlist]] (beschikbaar via '''volglijst''' boven aan elke pagina wanneer u bent ingelogd) toont de pagina's die u op dat moment aan het volgen bent. Voor meer informatie hoe  u deze speciale pagina moet gebruiken , zie de  [http://www.mediawiki.org/wiki/Manual:Watchlist Engelse handleiding op Mediawiki.org].
 
We are now maintaining a stand-alone [[Watchlist_How-To]] to help Fedora contributors with specific suggestions and tools.


=== Summarize your changes (aka commit log message) -- this is the rule ===
=== Summarize your changes (aka commit log message) -- this is the rule ===

Revision as of 13:16, 17 January 2009

2008-09-06 Wiki structuurregels nu beschikbaar
Help:Wiki_structure beschrijft hoe de structuur van de wikki dient te zijn, inclusief paginabenaming.
Deze pagina wordt in het Nederlands vertaald
Dit zal zo snel mogelijk gebeuren, maar ook zo zorgvuldig mogelijk; indien er vertaalfouten of domweg taalfouten in staan, wilt u dit bij overleg aangeven of gewoon verbeteren? Tyvm. RL 12.01.2009
Additionele opmaak bronnen
Help:Editing from Mediawiki.org is een goede Engelse bron voor hulp bij tekstopmaak. Er is ook nog een handige -in het engels gestelde- referentie kaart


Het Fedora Project Wiki staat u snel toe als editor in te stappen. Echter, er kan een kleine leercurve ontstaan als u de wiki begint te gebruiken, en we hebben een aantal richtlijnen die elke editor moet volgen. Deze pagina maakt u bekend met deze richtlijnen en geeft een aantal tips om u op weg te helpen.

Dit document is verdeeld in drie delen: toestemming krijgen om te editen, basis wiki editing en editing voor gevorderden.


Toestemming krijgen om te editen

Om te voorkomen dat kwaadwillende gebruikers het Fedora Project Wiki voor gek zet, hebben we toestemming om te editen enigzins beperkt. Om toestemming krijgen om te editen moet u een paar simpele stappen nemen. Iedereen kan echter toestemming krijgen om te editen.

  1. Maak uzelf eigen met de informatie op deze pagina en de pagina's waarnaar wordt gelinkt. De basisrichtlijnen die gevolgd moeten worden door de gehele wiki heen worden hier behandeld. Het niet volgen van deze richtlijnen heeft veel onnodig werk voor andere vrijwilligers tot gevolg en kan leiden tot het intrekken van uw edit-privileges.
  2. Completeer de Contributor License Agreement via het Fedora Account System. De CLA tekenen geeft het Fedora Project de mogelijkheid om uw bijdragen aan de wiki onder licentie te brengen van de Open Publication License 1.0. Zo wordt verzekerd dat uw bijdragen voor altijd vrijelijk door de gemeenschap kan worden gebruikt, aangepast en heruitgegeven, net als de Fedora distributie. Zie verder deze Legal sectie voor meer informatie. Volg de Engelse instructies op Infrastructure/AccountSystem/CLAHowTo.
Indien u geïnteresseerd bent in meer algemene website onderhoud, of deel wilt nemen aan het Fedora Websites team, bekijk dan de Websites pagina.
Informatie over schrijven van nieuwe formele Fedora documentatie met gebruik van de wiki is beschikbaar op Writing Wiki Documentation.

Richtlijnen en Wiki Etiquette

Er zijn een aantal eenvoudige punten die u moet aanhouden wanneer u veranderingen aanbrengt aan de wiki. Hierna staan een aantal voorbeelden. In het algemeen, wees beleefd en gebruik uw gezond verstand. Deze richtlijnen negeren en problemen veroorzaken zijn zeer goede manieren om uw edit-priveleges in te laten trekken. Indien u vragen hebt, kunt u die stellen op #fedora-websites op freenode.

Introduceer uzelf

Voordat u een pagina gaat editen, weest u dan zo vriendelijk u voor te stellen door informatie over u toe te voegen op uw wiki pagina. Nadat u zich hebt ingelogd met uw FAS-naam en uw FAS-wachtwoord verkrijgt u automagisch ;) een persoonlijke pagina op de lokatie http://fedoraproject.org/wiki/User:<username>, waarbij <username> is vervangen door uw FAS-naam (uw Fedora Account System account naam). Deze usernaam kunt u vervolgens linken naar een nieuwe pagina met uw uitgeschreven voornaam aan elkaar geschreven met uw volle achternaam (bijvoorbeeld JanJansen) als titel. Op deze laatste pagina stelt u zich voor. U kunt als u bent ingelogd snel bij uw FAS-wiki-pagina komen door boveraan rechts van het midden van elke wiki pagina op uw usernaam te klikken.

Voor voorbeelden kijk eens naar JeroenVanMeeuwen, BartDeSoete, GeertWarrink of RichardvanderLuit.

Vermeld in ieder geval uw email-adres en, indien u veel op irc zit, uw IRC nick en kanalen waar u vaak te vinden bent.

Houdt de pagina's die u maakt of edit altijd in de gaten

Het is belangrijk dat u de veranderingen op de pagina's die u heeft gemaakt of gecreëerd goed in de gaten houdt, opdat u de inhoud met anderen die aan de wiki werken kunt coördineren. Wiki editeuren voegen vaak aantekeningen toe om informatie uit te wisselen als een methode van samenwerking, en dat helpt goed om dergelijke veranderingen in de gaten te houden.

U kunt de Volgen link in de tab bar rechts boven in een wiki pagina vinden indien u bent ingelogd.

Wees stoutmoedig

Verander gerust pagina's, wees niet bang. Wiki veranderingen worden gevolgd en teruggedraaid indien nodig. Dit betekent echter niet dat u roekeloos kunt zijn, zeker niet indien u grote veranderingen maakt in sleutel documenten.

Voor meer informatie over stoutmoedigheid (being bold in engels), neem een engels kijkje op be bold editing guideline on Wikipedia.

Vermijd onnodige veranderingen aan pagina's die rechtenkwesties aansnijden

Dat soort pagina's zijn zeer zorgvuldig samengesteld, en de woorden erin zijn stuk voor stuk afgewogen. Indien u deze pagina's toch wilt veranderen moet u om een review van een ander vragen alvorens de veranderingen door te voeren. U kunt in dat geval het best de Fedora Advisory Board benaderen voor hulp in deze.

Geef geen details omtrent verboden zaken

Voeg geen enkele informatie toe strijdig met de wet. Onthoud dat het Fedora Project een entiteit is in de Verenigde Staten, en daarom onderworpen aan haar wetten. Vermijd linken naar of toevoegen van informatie over niet vrije open source software of software dat wettelijk beschermd is. Indien u denkt dat u zich in een uitzonderlijke positie bevindt, breng dat dan onder de aandacht van het Websites team voor discussie. Zie ook de ForbiddenItems pagina's voor voorbeelden van gevallen die moeten worden vermeden.

Voor vragen hieromtrent wendt u zich to het Websites team. Indien noodzakelijk, kunnen zij een officieel standpunt achterhalen.

Wees voorzichtig wanneer u belangrijke gidsen of belangrijke pagina's aanpast

Grote en belangrijke gidsen, zoals de Packaging Guidelines, worden over het algemeen onderhouden door een bepaald persoon of een bepaald groepje. Het beste kunt u met hen contact opnemen indien u vindt dat daarin iets moet worden aangepast.

Belangrijke pagina's, zoals de FedoraMain of Download pagina's, zijn pagina's die vaak door menig bezoeker als eerste worden gezien. Veranderingen aan dergelijke pagina's moeten in het algemeen aan ervaren bewerkers worden overgelaten. Indien u vindt dat er iets aan dit soort pagina's moet worden aangepast, neem dan daarover contact op met het Websites team om dat te bespreken.

Verander geen pagina's puur om het veranderen zelf

Zinloze veranderingen dienen te worden vermeden. Een verandering maken om slechts in het edit-log te komen is onacceptabel. Er zijn genoeg pagina's (de meeste om precies te zijn) met echte corrigeerbare fouten. In plaats van zinloze veranderingen te maken, zoals het weghalen of toevoegen van spatieruimte of links veranderen als fedoraproject.org in www.fedoraproject.org (de eerste vorm verdient de voorkeur), kunt u beter spel- of taalfouten zoeken en corrigeren. Denk er ook aan "Dit is een kleine bewerking" onder aan de editpagina aan te vinken indien u een kleine fout corrigeert.

Vermijd hernoemen van pagina's of verplaatsen van inhoud zonder overleg

Naar alle Wiki pagina's wordt over het algemeen wel verwezen door of naar gelinkt van diverse andere lokaties. Het is daarom belangrijk dat u goed met de juiste groepen afstemt alvorens u pagina-inhoud naar elders verplaatst of bestaande pagina's hernoemt. Het verdient de aanbeveling dit slechts te doen als het echt niet anders kan. Indien u verplaatsing van een bepaald item wenst, dient u dit te bespreken met het Websites team.

Verwijderen van pagina's

Wiki pagina's die niet langer nodig zijn dienen te worden gemerkt voor verwijdering door {{Delete|Reden in het Engels}} aan het begin van de pagina toe te voegen. Dit geeft de Wiki Administrators de mogelijkheid zich te verzekeren dat er geen belangrijke of te archiveren inhoud verloren gaat.

Volg de idealen die Fedora hoog in het vaandel heeft staan

Bijvoorbeeld, probeer desktop-neutraal te zijn en gebruikersvriendelijk, helemaal voor niet-technische gebruikers waarvoor Linux en Fedora nieuw zijn. Gebruikers kunnen gebruik maken van GNOME, KDE, de console of een andere omgeving. Probeer dat voor ogen te houden wanneer u instrukties schrijft. Verwittig u ervan dat Fedora's toewijding voor gratis en open bron technologie eveneens netjes wordt uitgedragen.

Teken uw bijlagen

Wanneer u een bestand aan een wiki pagina toevoegt, dient u met uw GPG-sleutel een losse handtekening aan te maken. Sommige bestandsformaten, zoals RPM-paketten, ondersteunen GPG-sleutels. In zo'n geval hoeft u geen losse handtekening te maken, een handtekening in het bestand zelf is dan voldoende. Een losse handtekening kan worden toegevoegd aan de pagina tesamen met het oorspronkelijke bestand, of kan in de pagina zelf worden opgenomen.

GPG-handtekeningen staan anderen die uw bestand willen downloaden in staat te verifieren dat het inderdaad van u afkomstig is en niet tussentijds is veranderd of verminkt. GPG-handtekeningen schenden op geen enkele manier uw privacy, zij stellen slechts anderen in staat vertrouwen te hebben in de afkomst van het bestand.

Afbeeldingen en eenvoudige documenten kunnen gerust zonder handtekening, maar het kan nooit kwaad indien men kan zien dat u inderdaad de auteur ervan bent.

Indien u nog geen GPG-sleutel hebt of er meer van wilt weten, ga dan naar de Cryptography pagina.

Kijk uw werk na op fouten

Of u nu een volleerd schrijver bent, of niet, nodig iemand uit om na te lezen wat u hebt geschreven. Goedgeschreven documenten zijn belangrijk voor Fedora's imago. Zelfs de beste schrijvers zien typefouten en andere missers over het hoofd. Neem de tijd om uw veranderingen na te lezen om die vervelende kleine foutjes eruit te halen. Gebruik de Bewerking ter controle bekijken knop onderaan de edit-pagina om uw tekst te controleren. Sla pas na controle de pagina op.

Fedora is een gemeenschap

Wanneer u dingen schrijft, voor de wiki of elders, onthoud dan dat Fedora een gemeenschap is. Wij treden op als één groep, op weg naar gemeenschappelijke doelen. Wij hebben er geen behoefte aan een groep of klasse daarbinnen te onderscheiden van een andere. Er is bijvoorbeeld geen noodzaak onderscheid te maken tussen medewerkers die in dienst zijn van Red Hat en zij die dat niet zijn. Alle medewerkers zijn onderdeel van dezelfde gemeenschap. Er zullen gevallen zijn waarbij classificatie nu eenmaal nodig is, maar het kan en zal zoveel mogelijk worden vermeden.

Als u iets niet weet, aarzel dan niet het te vragen

Andere leden van de gemeenschap zullen u graag helpen. Het #fedora-websites channel op freenode is de perfecte plaats om de wiki of andere Fedora websites te bespreken.

Houd uw pagina's in de gaten, en andere pagina's ook

Twee facetten maken een wiki succesvol als middel om samen te werken aan een open inhoud. Ten eerste dat u de inhoud van pagina's waarvoor u verantwoordelijk bent in de gaten houdt, opdat de bedoeling van de pagina gewaarborgd blijft. Ten tweede dat u in staat bent in de gaten te houden dat andere pagina's ontwikkelen, groeien en nu en dan uw hulp nodig hebben.

Om welke pagina op de wiki dan ook in de gaten te houden klikt u -na inloggen- de volgen tab boven aan elke pagina aan. Het moet dan veranderen in niet volgen. Als een pagina niet volgen boven aan heeft, bent u deze pagina aan het volgen. U kunt niet volgen aanklikken om de pagina niet meer te volgen. De tab verandert dan weer in volgen.

Om emails te ontvangen bij elke verandering, ga naar mijn voorkeuren (bovenaan de pagina bij uw naam) en vergewis u er van dat de juiste opties zijn aangevinkt bij de tab gebruikersprofiel, onder E-mail.

Volglijst (Special:Watchlist) Gebruiken

Special:Watchlist (beschikbaar via volglijst boven aan elke pagina wanneer u bent ingelogd) toont de pagina's die u op dat moment aan het volgen bent. Voor meer informatie hoe u deze speciale pagina moet gebruiken , zie de Engelse handleiding op Mediawiki.org.

Summarize your changes (aka commit log message) -- this is the rule

We all need to be able to quickly glance at a change and know the substance of it. A full diff is not always available. You must supply a summary of your change (Summary: field when editing). This is akin to a changelog message. Explain what you did and why, as well as other useful links and details.

If you choose to not put in a summary, it should be the rare exception. One reason is when doing a minor edit. In that case, be sure to check This is a minor edit when saving.

Editing with Mediawiki

If you need help with syntax that is not listed here, the Mediawiki Help should contain it.

Basic Syntax

What you type What it looks like
'''bold text'''
bold text
''italics''
italics
'''''bold italics'''''
bold italics
<code>Monospace text</code>
Monospace text

Lists

What you type What it looks like
* A list item
* Another list item
** Oh joy, more list items!
  • A list item
  • Another list item
    • Oh joy, more list items!
# A numbered item
# Another numbered item
## Sub items
## More sub items
# Third numbered item
  1. A numbered item
  2. Another numbered item
    1. Sub items
    2. More sub items
  3. Third numbered item
* An unordered item...
*# With a sub-list that is ordered
*# More steps
* Back to the first list
*# Another ordered list
*#* With its own sub point
  • An unordered item...
    1. With a sub-list that is ordered
    2. More steps
  • Back to the first list
    1. Another ordered list
      • With its own sub point

Links

What you type What it looks like
Visit [[DocsProject]] to learn more about
Fedora's documentation.
Visit DocsProject to learn more about Fedora's documentation.
Our [[Websites|websites team]] offers many
individuals who can help Fedora.
Our websites team offers many individuals who can help Fedora.
See [[Artwork#Join]] on how to
join the Art Team.
See Artwork#Join on how to join the Art Team.
[[The weather in London]] is a
page that doesn't exist yet.
The weather in London is a page that doesn't exist yet.
http://fedoraproject.org/
http://fedoraproject.org/
Here are some sites:
[http://www.deviantart.com]
[http://www.flickr.com]
Here are some sites: [1] [2]
[http://fedoraproject.org Our home page]
is full of interesting information.
Our home page is full of interesting information.
Use a ':' in the link to link
to an [[:Image:Growth_wide.jpg|image]].
Use a ':' in the link to link to an image.
The [[:Category:Documentation]] lists all 
end-user documentation.
The Category:Documentation lists all end-user documentation.
The [[Category:Documentation]] link puts
this page in the listed category; the link
appears automatically on the bottom of the
page and not inline.
The [[Category:Documentation]] link puts this page in the listed category; the link appears automatically on the bottom of the page and not inline.
There are two ways to use the Category links
Be sure to use the ':' before the word Category when you intend to link to a category page. Omit the ':' when the page is supposed to be in that category. Refer to the examples above.

Tables

Tables should be used sparingly and only when necessary.

For more advanced table usage, read up on Mediawiki.org's page on tables.

What you want How to get it
Start a table
{|
Table header
! Column 1 !! Column 2 !! Column 3
New row
|-
Table row
| Cell 1 || Cell 2 || Cell 3
End a table
|}

IRC Logs

IRC logs can either be surrounded in <pre> tags, or converted into MediaWiki pipe-tables with irclog2html and Ian's MediaWiki patch for irclog2html.

Structure of a Wiki Page

This section describes the common structure of a wiki page. Follow these guidelines for every wiki page. There are additional rules used for formal Fedora documentation, covered in DocsProject/WritingUsingTheWiki ; those rules are only required for content written to follow the procedures of the Fedora Documentation Project. Pages that are templates of standard content that are drawn into other pages may have a different structure.

Header 1 (h1) deprecated for use in markup
The header 1 is defined by the page title. When making new or migrating pages, either re-nest or re-structure the page to have only header 2 and below.
  • The title of the page is a first-level header. It is created automatically from the page title.
  • Sections are created using the equals symbols in pairs:
== Header 2 ==
=== Header 3 ===
==== Header 4 ====
===== Don't do this, 5 levels of nesting means you need a new page or three =====
  • The table of contents is automatically created and populated when the page grows big enough.
  • Anchors to sections are automatically created, with specific symbols used in place of punctuation and spaces:
This page ==> This_page
This, that, and the other page ==> This%2C_that%2C_and_the_other_page


You can use .2C instead of %2C for anchors
The substitute of '.' for '%' works for anchors against a specific section.

Quick Tips

These are the basic things that you need to know to edit this Wiki.

For more information on drafting documentation on the Wiki, refer to Writing Wiki Documentation.

Learn by Example

Among the better ways to learn how to edit the wiki is reviewing the code of existing pages. This is very easy to do:

  1. Find a page whose source you would like to view.
  2. In the Navigation bar, find the combo box that reads 'More Actions:' and click on it.
  3. Select the 'Show Raw Text' option.

The wiki will display the plaintext form of that page. This is particularly valuable for learning some of the clever tricks used by wiki editors ahead of you. Those 'clever tricks' are valuable, as they allow you to do unique, interesting, and powerful things you might not have thought were possible. You might try this on pages like FedoraMain.

Notes, Tips, and Other Admonitions

These are collectively known as admonitions, and are used in DocBook. To make a paragraph into an admonition, use the special admonition template. A short title and a longer descriptive paragraph are recommended.

What you type What you see
{{admon/note|A title|Here is more information about
this tip, with information that provides more insight
into the informative title of the initial paragraph.}}
A title
Here is more information about this tip, with information that provides more insight into the informative title of the initial paragraph.

Indent the initial and second paragraph by one space, to ensure that the box aligns correctly.

These are the standard types of admonition:

What you type What you see
{{admon/note|This is a note|Informational paragraph
that tells more about what is going on.}}
This is a note
Informational paragraph that tells more about what is going on.
{{admon/tip|This is a tip|Informational paragraph
that tells more about what is going on.}}
This is a tip
Informational paragraph that tells more about what is going on.
{{admon/important|This is important|Informational paragraph
that tells more about what is going on.}}
This is important
Informational paragraph that tells more about what is going on.
{{admon/caution|This is a caution|Informational paragraph
that tells more about what is going on.}}
This is a caution
Informational paragraph that tells more about what is going on.
{{admon/warning|This is a warning|Informational paragraph
that tells more about what is going on.}}
This is a warning
Informational paragraph that tells more about what is going on.

Admonition examples

Examples showing context for using these admonitions:

Cliffs can be very high
Wikipedia can vouch for this.
Standing away from cliff edges is a way to stay safe
For more information, read the cliffs(1) man page.
Keep your children away from the cliff edge to your right
Children move around quite a bit and can easily fall off. You should hold their hand.
You are getting near the cliff edge
As mentioned earlier, cliffs can be very high, and it would be bad to fall.
You are about to fall off the cliff
Move away as quickly as possible to avert falling.

Refer to the Fedora Documentation Guide for descriptions of the types of admonition: http://docs.fedoraproject.org/documentation-guide/en_US/sn-xml-admon.html

Marking Technical Terms

Use the code markup (<code>) to mark the names of applications, files, directories, software packages, user accounts, and other words that have a specific technical meaning. This displays the marked words as monospace.

Use two single-quotes () to mark the names of menu items and other elements of the graphical interface. This displays the marked words in italic.

Term Mark Up Formatted example
Names of GUI applications
 '''boldface''' 
Firefox
Files, directories
 <code>inline code tags</code> 
/usr/bin/firefox
Software packages
 <code>package name</code> 
firefox-1.2.3
User accounts
 <code>username</code> 
username
Other words that have a specific technical meaning
 <code>technical term</code> 
... the class org.fedora.someJava.classname ...
Graphical menus and menu items
 ''Menu name'' 
Applications > Internet > Firefox Web Browser
Other GUI or WebUI interface element
 ''two single-ticks'' 
... click the Submit button ...
Inline command and daemons
 <code>command -option</code> <code>daemon</code>
grep httpd to find the PIDs of the running httpd processes.
Blocks of code, configuration files, etc.
 <pre>whitespace preserved< /pre> 
whitespace
    is preservered
  here
Inline pieces of code, configuration files, etc.
 <code>inline whitespace not preserved</code> 
... Next, modify the variables for set() in /path/to/org/dev108/classname ...
First term, glossary term
 ''term'' 
... Firefox is an example of a graphical user interface or GUI.
Keystrokes
 '''[Key]''' 
Press the [Enter] key ...

For example:

The <code>thunderbird</code> package installs the '''Mozilla Thunderbird'''
e-mail application. To start '''Thunderbird''', select:
  ''Applications > Internet > Thunderbird Email''.

Which produces:

The thunderbird package installs the Mozilla Thunderbird e-mail application. To start Thunderbird, select: Applications > Internet > Thunderbird Email.

Writing Example Commands

Example commands are one or more commands set apart from the body of the explanation. Do not use prompt symbols or any other content that shows machine name, user, directory, etc. (which are details set in the $PS1 environment variable.)

Enclose any example command in <pre></pre> tags:

<pre>
su -c "yum install awesome-application"
</pre>

Enter the <code>root</code> password when prompted.

Which produces:

su -c "yum install awesome-application"

Enter the root password when prompted.

Command examples and root
Many commands require root privileges. The reader should not be logged into their system as root, and so you must specify either su -c or su - when explaining such commands.

If the command requires elements to be quoted, nesting should be " ", with the single quote marks surrounded by one containing set of double quote marks. For example:

su -c "command -o 'Some Text' -file 'More text' foo/bar"

If you need to have a series of commands or su -c is not responding as expected, have the user switch to root and warn the user to return to a normal user shell afterward.

su -
Password:
service food stop
cp /etc/foo.d/foo.conf /etc/foo.d/foo.conf.backup
vi /etc/foo.d/foo.conf
food --test-config
...
service food start
exit

Example command output

When the example shows a command as part of showing the output to the screen, you may use a command prompt to clarify commands and output.

$ su -c "ls -l /root"
Password: 
total 148
-rw------- 1 root root  1961 2007-09-21 02:46 anaconda-ks.cfg
-rw-r--r-- 1 root root 46725 2007-09-21 02:46 install.log
-rw-r--r-- 1 root root  6079 2007-09-21 02:42 install.log.syslog
-rw-r--r-- 1 root root  3699 2008-07-28 17:24 scsrun.log
-rw-r--r-- 1 root root 45038 2008-01-10 10:21 upgrade.log
-rw-r--r-- 1 root root  1317 2008-01-10 10:20 upgrade.log.syslog

Try it Out Yourself

Try new things in the Fedora Wiki Sandbox . It is also a good place to see lots small samples at work.

Creating New Pages in the Wiki

The Fedora Project Wiki is large, and so there is a need to maintain a proper hierarchy and organization. The best way to learn about these is to review Help:Subpages and Help:Categories, and then to review the existing layout of the wiki.

Redundant names (such as Foo/FooBar/FooBarGrue) should be avoided. Remember that including 'Fedora' in the page name is redundant. Major Fedora projects do not need to have 'Project' in their page names, either. For example, the Fedora Websites Project has its page named 'Websites', not 'FedoraWebsitesProject'.

For the most part, pages should be grouped as subpages by the projects or programs they are part of. Categories will generally be created for different projects and programs, and should be created sparingly. Most pages you create should be part of a category, and many should also have appropriate tags. If you are thinking about creating a new category or tag, please ask the Websites team for advice first.

If you have questions, feel free to ask the Websites team.

Important Pages

Key pages, such as Main Page, should be edited sparingly. Changes to such pages should generally be discussed on the mailing lists or on IRC before being applied. Some parts of the wiki may have different permissions. For example, the DocsProject has a section for the creation of new documentation which is restricted a bit more than the rest of the wiki. In order to gain edit access to such pages, you may have to complete additional steps. You can usually find instructions on those pages.

Getting Help

If ever you have questions about editing the Fedora Project wiki, or if you need help, please feel free to contact the Websites team. They have an IRC channel (#fedora-websites on freenode) and a mailing list (fedora-websites-list) that are both effective for getting the answers you need.

If you would like to do a lot of editing on the wiki, you should consider joining the Websites team.