From Fedora Project Wiki

< FAQ

Note.png
Английската версия на този документ се поддържа от Rahul Sundaram. Можете да се свържете с него (на английски език) за всякакви мнения относно този документ или ако искате, да редактирате документа в wiki-то.

Подобно на останалите Линукс дистрибуции, ние получаваме много въпроси. Някои от тях се повтарят често и ние се опитваме на тази страница да отговорим на някои от тези Често Задавани Въпроси. Вероятно страницата с митове за Fedora ще Ви е интересна с описанието на факти, които стоят зад някои от митовете, които вероятно сте чували за Fedora. Ако този списък с ЧЗВ не отговаря на Вашия въпрос, разгледайте и другите ресурси за Fedora, посочени най-долу на тази страница.

Първи стъпки

Защо да използвам Fedora?

Fedora е добър избор за Вас, понеже тя включва най-добрите, най-нови и надеждни колекции от наличния безплатен и свободен софтуер с отворен код. В този Преглед са описани много от силните страни на Fedora:

За кого е подходяща Fedora?

Fedora е насочена към следните основни групи потребители:

 • Които са решили да използват Линукс
 • Които обичат компютрите
 • На които им харесва да си сътрудничат
 • Ползващи компютъра за обичайни, основни дейности

Още информация има на тази страница

От къде да се снабдя с Fedora? Мога ли да разпространявам Fedora или да я използвам, за да създавам нейни варианти?

Можете да изтеглите, използвате и разпространявате Fedora, и ние силно Ви препоръчваме да го направите. Лицензите, регулиращи свободния и отворен код (като GPL) позволяват да разпространявате и модифицирате Fedora, но това трябва да става в съответствие с Указанията, свързани със запазената марка Fedora . Още информация ще намерите на тази страница.

Съвместим ли е моят хардуер с Fedora?

Линукс поддържа всички видове компоненти и периферия. Fedora включва всички драйвери, осигурявани от екипите, работещи за поддръжката на хардуера в Линукс. По време на инсталирането си, Fedora автоматично открива поддържания хардуер във Вашия компютър.

За някои специфични хардуерни разширения все още не е налична поддръжка в Линукс, или изискват несвободни драйвери, разработени от производителя. Ако Fedora не открие автоматично някое устройство, може да се наложи да инсталирате допълнителни драйвери или друг софтуер.

Note.png
Свързване в мрежа
Модемите и безжичните мрежови връзки се нуждаят от допълнително конфигуриране след като инсталирането приключи. При нужда от повече информация, вижте въпросите, разглеждащи свързването в мрежа.

Следните сайтове предоставят детайлна информация за поддръжката на различни видове хардуер в Линукс:

В документа "Бележки към версията" (Release Notes, връзката по-долу) във Fedora, са описани вече известни проблеми с някои специални устройства:

За повече информация за поддръжката на хардуер във Fedora, вижте този въпрос.

Как да инсталирам Fedora?

Fedora се инсталира много лесно, като това може да стане както в графичен, така и в текстов режим. Подробно описание на всяка стъпка ще намерите в Ръководството за инсталиране на Fedora в Проекта Документация, а в уикито има и кратко ръководство за инсталиране на Български език:

Каква е разликата между Live CD/DVD изображенията и изображенията на нормалните инсталационни дискове ?

 • Live изображенията съдържат част от пакетите, налични в изображенията на инсталационните CD и DVD-та. И двете инсталации обаче, се свързват с едни и същи хранилища за инсталационни пакети.
 • Инсталиращият процес от Live изображенията не предоставя голям избор на пакети, нито възможност за надграждане до по-нова версия, тъй като те са само едно копие на файлова система, записана на диск или на USB памет. След като инсталирането приключи и заредите новата система, можете да добавяте или премахвате пакети чрез PackageKit или yum.
 • Live изображенията не работят върху i586 архитектури и изискват като минимум i686


Работа с Fedora

Как да конфигурирам връзките с мрежата? Как Fedora поддържа безжичните връзки?

По подразбиране, Fedora се опитва да конфигурира автоматично мрежовите карти като търси нужните настройки чрез DHCP протокол. Ако компютърът Ви е свързан към жична мрежа или DSL рутер, допълнителни настройки вероятно няма да са нужни.

За останалите видове връзки можете да ползвате Network Manager, който по подразбиране се инсталира във Fedora. Той автоматично запомня настройките, конфигурира и активира връзките с жични и безжични мрежи, като предоставя интерфейс за настройка и на VPN мрежи. Така с един лаптоп може да преминавате безпроблемно от мрежа в мрежа.

Fedora предлага също system-config-network (инструмент за настройка на мрежи през графичния интерфейс) и инструмент за настройка на мрежи с текстов интерфейс, чрез които можете ръчно да конфигурирате повечето видове мрежи. За да стартирате инструмента system-config-network, изберете от менюто Система > Настройки > Мрежови връзки.

Може също да прегледате Ръководството за безжични мрежи във Fedora на docs.fedoraproject.org за да научите повече за тези мрежи и за начина, по който те са осъществени във Fedora.

Как мога да инсталирам нови програми във Fedora?

Инструментът yum ще Ви помогне при инсталирането и деинсталирането на програми във Вашата система. yum се свързва със сайтове в мрежата, наречени хранилища, за да свали и инсталира последните версии на софтуерните пакети. Във Fedora е наличен и графичен интерфейс за работа с yum, който можете да стартирате от Система > Администрация > Инсталиране/Деинсталиране на софтуер в главното меню.

Към момента, Fedora включва повече от 15 000 пакета.

За повече информация, вижте страницата за yum:

Инструментът apt също е наличен в хранилищата на Fedora, но не е пакетния мениджър по подразбиране във Fedora. За повече информация, вижте страницата APT :

Как мога да поддържам системата Fedora актуална?

Fedora съдържа PackageKit, който ще Ви информира със съобщения, появяващи се на работния плот, при наличие на обновления. За да обновите системата, изберете от менюто Система > Администрация > Обновление на софтуера. Този инструмент обновява всички програми, поддържани в хранилищата на yum.

За да стартирате пълно обновяване на системата от командния ред в терминал, въведете следната команда:

su -c 'yum update'

Въведете паролата за root, когато Ви бъде поискана.

Може ли Fedora да се обновява автоматично сама?

Да, но автоматичното обновяване може да не е подходящо за всички системи. Вижте страницата AutoUpdates за информация дали и как да използвате тази възможност в системата Fedora. You can use set the preferences in System > Preferences > System > Software Updates.

Как мога да бъда уведомяван при наличие на обновления?

Fedora съдържа PackageKit, който ще Ви информира със съобщения, появяващи се на работния плот, при наличие на обновления. За да получавате съобщения при наличие на нови или обновени пакети в момента на публикуването им, Вие можете да се абонирате в пощенския списък за съобщения, или за RSS емисията:

Можете да се абонирате и в основния пощенски списък за съобщения на Проекта Fedora:

Може ли с Yum или с Add/Remove programs (PackageKit) да се инсталират програми от CD/DVD диск?

В PackageKit в момента се работи по това. Вижте страницата с ЧЗВ на PackageKit за повече информация. За използването на диск като хранилище на yum, вижте страницата http://www.city-fan.org/tips/SubsetRepositories.

Защо във Fedora не е включена поддръжка на собственически формати като MP3 и MPEG?

Форматите MP3 и MPEG са патентовани и собствениците им не са публикували тези технологии под лицензи, съвместими с изискванията на Fedora.

Fedora поддържа и включва само свободен софтуер с отворен код. Технологии със строги авторски права или патентни ограничения не са включени в Fedora. За повече информация относно поддръжката на мултимедия във Fedora, както и още за поддръжката на MP3 и MPEG, вижте частта Multimedia:

Защо във Fedora не е включено възпроизвеждане на DVD видео?

Форматът DVD видео е патентован и собствениците на патента не са публикували тази технология под лиценз, съвместим с изискванията на Fedora. Освен това, в много DVD дискове е вградена предотвратяваща копирането технология, а програмите, необходими за възпроизвеждането им може да нарушават Digital Millennium Copyright Act (DMCA), законодателството за авторското право на САЩ.

Fedora поддържа и включва само свободен софтуер с отворен код. Технологии със строги авторски права или патентни ограничения не са включени в Fedora. За повече информация относно поддръжката на мултимедия във Fedora, както и още за поддръжката на MP3 и MPEG, вижте частта Multimedia:

Защо във Fedora не са включени собственически програми като Adobe Acrobat Reader, Adobe Flash Player или RealPlayer?

Fedora поддържа и включва само свободен софтуер с отворен код. Във Fedora не са включени никакви собственически програми. Има много такива програми, налични за Fedora и Вие можете да си ги доставите от други доставчици. За повече информация, вижте страницата ForbiddenItems.

Java включена ли е във Fedora ?

Да. Fedora включва OpenJDK, пакет на Sun Java под свободен и отворен лиценз. За повече информация относно Java и Fedora, вижте страницата JavaFAQ.

Какво е SELinux и къде има повече информация за това?

Fedora е първата основна операционна система в света, въвела системата за сигурност Mandatory Access Control (MAC), като инсталира по подразбиране работната среда SELinux. Конфигурацията на SELinux във Fedora осигурява повишена сигурност чрез ограничаване привилегиите на процесите, работещи във Fedora. Тези рестрикции драстично намаляват опасността от пропуски в сигурността на работещите процеси, тъй като те имат ограничен достъп до останалата част от системата. Една от политиките на SELinux във Fedora - 'strict' policy, се използва в инсталации с повишени изисквания към сигурността. Други системи за сигурност, възможни за ползване чрез SELinux са MLS, MCS и RBAC.

Вижте следващия документ за повече информация за SELinux във Fedora:

Какво е Виртуализация? От къде да науча как се използва?

Fedora съдържа разширена поддръжка на виртуализацията. Тя позволява няколко операционни системи да работят едновременно на една машина с незначително намаляване на общата производителност. Всяка операционна система използва част от ресурсите на компютъра. Администраторите могат да преместват работещи операционни системи от една машина на друга без прекъсване или спиране на работещите услуги.

Можете да започнете като разгледате страницата Virtualization.

Кога ще излезе следващата версия на Fedora? Какъв е графикът за това?

Вижте страницата Fedora Project Releases Schedule.

Колко време продължава поддръжката на версиите на Fedora?

Проектът Fedora поддържа всяка версия на Fedora в продължение на един месец след излизането на две следващи версии. Жизненият цикъл на версиите на Fedora е разгледан по-подробно на следната страница:

Къде мога да намеря информация за обновяванията, свързани със сигурността?

Вижте страницата Fedora Security Advisories.

Каква е политиката на Проекта Fedora спрямо грешките и обновяванията?

Всички актуализации - свързаните със сигурността, тези, които отстраняват грешки и свързаните с нови функционалности, са достъпни през Red Hat и трети страни. Ако е необходимо, обновяванията могат да бъдат поставяни първо на обществено обсъждане и след това публикувани за обща употреба. В особени случаи, даден пакет може да бъде премахнат от Проекта Fedora ако се прецени, че необходимото за сигурността му обновяване е твърде проблематично или ще е с отрицателен ефект спрямо основните цели на Проекта. Наличието на обновления не би трябвало да се тълкува като нещо различно от продължаваща разработка и нововъведения в програмното осигуряване. Актуализации, въвеждащи значителни промени, може да бъдат достъпни само в неофициалния раздел и да бъдат включени в следващата официална версия. Прилагането на обновленията няма да обнови системата до следващата версия и ако желаете да направите това, трябва изрично да стартирате надграждането на системата. За всяка версия са налични обновления за периода, обозначен в страницата Жизнен цикъл.

Red Hat will not be providing an SLA (Service Level Agreement) for resolution times for updates for The Fedora Project. Приоритетни са обновленията, свързани със сигурността. За пакети, поддържани от външни разработчици, Red Hat може да реши да бъдат премахнати поради проблеми в сигурността, ако разработчиците не предоставят обновление в разумен период от време. Users who want support, or maintenance according to an SLA, may purchase the appropriate Red Hat Enterprise Linux product for their use.

Инсталирал съм предварителна версия на Fedora. Мога ли да я обновя до финалната версия?

Да. Вижте страницата Upgrading from pre-release to final за повече информация.

Имам инсталирана стара версия на Fedora. Мога ли да надградя съществуващата инсталация?

Да. За повече информация вижте страницата DistributionUpgrades.

Помощ

Къде мога да намеря помощ?

Може да потърсите решението на проблем в документацията, или да поискате помощ от членове на общността във форуми, IRC или пощенски списъци. Вижте страницата Communicate за повече информация.

Можете да попитате във форума на Линукс за българи.

Молим, не търсете контакти с разработчиците на Fedora и не използвайте техните IRC канали за въпроси, свързани с поддръжка. Разработчиците са твърде заети в писане на код, тестване и поддръжка на софтуера във Fedora и не разполагат със свободно време за такива въпроси.

Постоянно срещам разни термини, с които не съм наясно, какво означават те?

Дефиниции на някои от често срещаните термини ще намерите в Речника.

Къде мога да докладвам за грешки или да предложа нови функционалности в пакетите софтуер във Fedora?

Вижте страницата BugsAndFeatureRequests, съдържаща насоки по тези въпроси.

Къде мога да науча повече за елементите, свързани със защитата и състоянието на Fedora? Как да съобщя за бъг в сигурността?

За повече информация, вижте страницата Security.

Имам проблем и предполагам, че причината е в моя хардуер. Къде да погледна?

Това може да е вече известен хардуерен проблем. Проверете на страницата HardwareProblems преди да съобщите за грешка.

Къде мога да подам заявка за нова версия на пакет във Fedora?

Подайте заявка в http://bugzilla.redhat.com за конкретния пакет, на който искате да се направи актуализация. Предоставянето на допълнителна информация за това, защо искате тази конкретна актуализация, ще бъде полезно за тези, които подържат пакета.

Имам въпрос, на който не намерих отговор в този списък. Има ли други места, на които да потърся помощ?

Вижте връзките към Fedora Resources най-долу на тази страница.

Мога ли да направя дарение за Проекта Fedora?

Да, Вие можете да дарите от Вашето време за Проекта Fedora, като сътрудничите на Fedora, или на софтуера с отворен и свободен код като цяло. Може също така да дарите пари, но това изисква малко повече творчество! Обърнете се към Contribute за повече информация.

За Fedora

Какво е Fedora?

Fedora е Linux базирана операционна система, която съдържа най-новото от областта на софтуера с отворен и свободен код. Fedora е винаги безплатна и свободна за всеки - за употреба, за модифициране и разпространение. Тя е създадена от хора от целия свят, работещи заедно в една общност, наречена Проект Fedora. Проектът Fedora е отворен за всеки и всеки е добре дошъл да се присъедини към него.

Вижте и страницата Кратък преглед.

Какви са целите на Fedora?

Защо "Проект", а не "продукт"?

Глобалният управляващ комитет на Red Hat реши, че Red Hat Linux страда от прекалено много компромиси като продукт на дребно, както и че дружеството трябва да пренасочи усилията си към създаване на проект, поддържан от общност. Новите версии на Fedora излизат по график, определен след открит процес по вземане на решение, който е отворен и изцяло зависещ от общността.

Каква е ползата от тази промяна?

Промяната от "продукт" в "Проект" води до:

 • Сигурност за това, че потребителите ще получават най-новите версии на продуктите, възможно най-бързо.
 • Създаване на нови възможности за разработчиците и потребителите за участие в работата по Проекта Fedora, чрез приближаването на процесите по такъв начин, че да бъдат видими от всеки и всеки да може да се присъедини, ако пожелае.
 • Създаване на възможност за използване на Проекта Fedora за развитие и усъвършенстване на модерни, велики технологии.
 • Ускоряване на процеса на усъвършенстване, чрез възползване от предимствата на модела на отворения код.

Ще предоставя ли Red Hat официална техническа поддръжка на проекта Fedora?

Не. Red Hat не предоставя официална поддръжка на Проекта Fedora нито през Интернет, нито по телефон. Поддържаната от Red Hat продуктова линия ще е базирана отчасти на последната версия на Fedora и развитието ни ще е извън Проекта Fedora колкото е възможно повече.

По какъв начин Fedora ще е достъпна за обществеността?

Изданията на Fedora ще са достъпни като ISO изображения на CD и DVD дискове, а също и чрез други канали като външни онлайн магазини, предлагащи готови, записани дискове; разпространение сред Linux потребителски групи, включени като притурка към списания и книги, а може дори да се раздава на различни изложения. Някои части или версии активно ще бъдат разпространявани в мрежи за споделяне на съдържание като BitTorrent. (Не всички механизми ще се използват за всяка от версиите, с изключение на ISO изображенията, които ще бъдат свободно достъпни за всяка версия).

Ще се продава ли Fedora в търговската мрежа?

Fedora няма да се продава чрез търговия на дребно като опакован в кутия продукт. Ценоразпис за Fedora няма. Бързите темпове на развитие, които очакваме за Fedora, правят търговията на дребно неподходяща - прекалено много работа е да получите готов опакован продукт, който да разпространите в канала за продажби, а след това да изтеглите, тъй като софтуерът се актуализира толкова често, че нова версия излиза на всеки шест месеца. Също така, създаването на опаковката и другите материали, необходими за продажба на продукта на пазара, значително ще забавят излизането му, което означава, че когато продуктът излезе на пазара, потребителите ще получат нещо, което вече е остаряло. Допълнителна информация за продукти на Red Hat в продажба, ще намерите на сайта на Red Hat.

Каква е разликата между "Дистрибуцията Fedora", "Проектът Fedora", и "Fedora"?

Проектът Fedora е колекция от подпроекти. Дистрибуцията Fedora е основният проект, който цели да осигури платформа, съдържаща най-доброто от свободния и отворен софтуер. Fedora обикновено се отнася до Проекта Fedora като цяло и понякога се използва за обозначаване на Fedora или система, работеща с колекция от софтуер от Проекта Fedora.

Как мога да се свържа конкретно с даден Fedora подпроект?

Опитайте първо чрез пощенския списък на подпроекта, което ще даде възможност водещите проекта или други членове на общността да ви помогнат. Може да намерите информация за различните проекти на страницата Комуникации и търсене на помощ.

Как е организиран Проектът Fedora и как се управлява?

Проектът Fedora се управлява от Борд от членове на общността и служители на Red Hat, като Red Hat предоставя значителни финансови средства и други услуги като трафик и хостинг, инженеринг и маркетинг.

Проектът Fedora е голяма колекция от по-малки Проекти работещи заедно, като създават платформата и обществото, което я поддържа. Тези различни подпроекти са независими един от друг, но работят заедно за постигането на общите цели като координират усилията си.

Всеки един от подпроектите има лидери или управителен комитет, които организират и ръководят разработването на този проект. Проектът Fedora се управлява като меритокрация, където отговорността и властта се дават след показани способности и усилия. Хората, които ръководят Fedora са избрани, защото те са доказали, че имат желание и възможност да го направят.

Какъв метод за управление се използва в подпроектите във Fedora?

Всеки проект има лидери или управителен комитет, които го ръководят. На отделни сътрудници се дава по-голяма свобода, да работят върху каквото те изберат, но от тях се иска да спазват насоките на ръководството на проекта за процесите и за одобрение за техните нови инициативи.

Подобно на други отговорности в проекта Fedora, членството в комитета се основава в голяма степен на заслуги, но всички мнения са добре дошли, и на нови идеи и становища ще бъде отделено подобаващо внимание. Иновациите и напредничавите нови идеи са чудесен начин да печелене на признание в рамките на общността.

Сътрудниците могат да се включват в редовните IRC срещи на членовете на комитета. Тези срещи са открити и протоколите от тях са публично достъпни и обикновено се разпращат в съответния пощенски списък. Понякога може да бъде публикуван и оригиналния IRC диалог.

Много подпроекти поддържат график на задачите в това уики. Вижте на страницата Проекти за връзки към страниците на отделните подпроекти. Започвайки от тези страници, ще намерите всичката налична информация за съответния проект.

Възлага ли Проектът Fedora задачи на сътрудниците си, или те сами решават върху какво да работят?

Заинтересованите доброволци са насърчавани да поемат задачите, за които те биха искали да допринесат. Те могат да избегнат дублиране на работата по задачи, като се информират и координират действията си с другите заинтересовани членове на общността чрез пощенския списък на съответния проект. Ако не сте решили как точно да сътрудничите, вижте страницата Присъединяване в уикито и [1] в основния сайт за различните направления, към които можете да се включите. Менторите във Fedora могат да Ви упътят ако имате нужда от допълнителна помощ.

Има ли партньорски програми между учебни заведения или организации с нестопанска цел и Fedora?

Към момента - не. Ако Вие имате каквито и да са идеи или предложения за създаването на такава програма, моля, предложете ги на вниманието на отдела за Маркетинг във Fedora. Учебни заведения и организации с нестопанска цел са добре дошли за обсъждане на подобни идеи.

Има ли партньорски програми между Линукс потребителски групи (LUG) и Fedora?

Опитваме се да работим с Linux потребителски групи по всички възможни за нас начини. Нашият списък на контакти с такива (LUG) групи е на страницата ни LinuxUserGroups. Ако искате да представлявате вашата група, моля добавете я в този списък. Ние насърчаваме нашите Посланици да поддържат контакти с местните групи на Линукс потребители.

Могат ли учебни заведения и организации с нестопанска цел да се позовават на името "Проект Fedora" и другите марки, свързани с Fedora, ако се интересуват и взаимодействат с Общността Fedora?

Да, стига да е ясно дали те са или не са представляващи проекта. Ако те биха искали да са представители на Проекта, те могат да се обърнат за съгласуване с отдела за Маркетинг във Fedora. Това, както и други приложения на марките на Fedora са предмет на условията на Trademark Guidelines .

Има ли сертификационна програма за външни приложения, работещи върху Fedora?

Не. Проектът Fedora е посветен да осигурява най-доброто в свободния и отворен софтуер. Fedora е водеща в решенията с отворен код и се развива с бърз цикъл на излизане на нови версии. Колекцията от пакети за Fedora позволява широк спектър от допълнителни безплатни решения с отворен код, разработвани от общността, да се поддържат и за Fedora. Освен тези проекти, Проектът Fedora не сертифицира приложения на трети лица.

Официални ISV сертификати са налични за приложения за Red Hat Enterprise Linux, който споделя много от характеристиките на Fedora, но е с предвиден дълъг цикъл между новите версии и е с платена поддръжка за срок от седем години.

Има ли сертификационна програма за хардуер, работещ с Fedora?

Fedora работи върху разнообразен хардуер и списъкът с такъв хардуер непрекъснато се разраства. Понеже във Fedora постоянно и последователно се внасят подобрения, включително и в поддръжката на хардуер, беше счетено, че обновяването на списъка на съвместим хардуер ангажира твърде много време и е безполезно. Бяха предложени алтернативни методи, но поддържането на такъв списък ръчно, беше отхвърлено с консенсус.

Ние събираме информация за хардуера директно от потребителите чрез проекта smolt, като участието от страна на потребителите е доброволно и анонимно. Ние постоянно търсим начини да подобряваме поддръжката на хардуер във Fedora и всякакви отзиви са добре дошли за нас.

Списък на поддържания хардуер е наличен за Red Hat Enterprise Linux на страницата http://bugzilla.redhat.com/hcl . Той е много близък до списъка с поддържан от Fedora хардуер.

Независим ли е Проектът Fedora от Red Hat, Inc.?

Проектът Fedora е продукт на общност и е отделен от Red Hat, но Red Hat спонсорира Проекта Fedora като тази поддръжка представлява голям дял от управлението и ресурсите на Проекта Fedora. Red Hat използва материали, продукт на Проекта Fedora за да развива своите предложения за корпоративни платформи. Red Hat има интерес Fedora да се развива, а успехът на Проекта Fedora е благодарение на приноса на Red Hat.

Каква е разликата между Fedora и Red Hat Enterprise Linux ?

Fedora съдържа последния най-добър софтуер, а нова версия излиза на всеки шест месеца. Fedora изпреварва Red Hat Enterprise Linux (RHEL). Red Hat Enterprise Linux има консервативен цикъл на нови версии и обновявания и има платена поддръжка от Red Hat.

Вижте страницата Red Hat Enterprise Linux за повече информация.

Какво се случи с 'Fedora Core?'

Проектът Fedora първоначално имаше две хранилища, Fedora Core и Fedora Extras. Пакетите в хранилището Fedora Core се поддържаха от разработчиците на Red Hat и беше част от официалното издание Fedora, а Fedora Extras беше допълнително онлайн хранилище отворено за доброволци. Тъй като общността около проекта Fedora се разрасна, техническите предимства (създаването на пакети, тестването на пакети във Fedora Extras) и ограниченията (пакетите във Fedora Core не поддържат зависимости към тези във Fedora Extras, а само обратното, пакетите от Fedora Extras не са включени в официалните медии) и други не технически предимства (Red Hat разработчиците и общността от доброволци могат да работят заедно в екип, нежеланието на всяко от хранилищата да бъде третирано като втора класа и т.н.), доведе до сливане на Fedora Core и Fedora Extras в едно хранилище, точно преди излизането на Fedora 7. Тъй като хранилищата бяха слети, Fedora Core вече не съществува. Новите версии се наричат просто Fedora.

Защо в пакетите има етикет "fc"?

"fc" означаваше "Fedora Core". Но след версия 7 на Fedora, със задна дата то беше преименовано на "Fedora Collection" по подобие на GCC, което сега е "GNU Compiler Collection". От гледна точка на сравняването на версиите в RPM, беше по-лесно да се намери ново значение на c отколкото то просто да се премахне, тъй като то има връзка със старото именоване в Core.

Какъв е смисълът да помагам?

Вашето име ще попадне под прожекторите, онлайн CV, а може и пътуване до FUDCon.

Първо допринесете за Fedora и може името Ви да се появи в дистрибуцията. Е, справедливо е и е честно.

Второ, ако сте сътрудник на Fedora, не е нужно да фантазирате, пишейки резюме за кандидатстване за работа. Може просто да кажете на потенциалните си работодатели да "Google"-нат името Ви.

Трето, най-активните сътрудници на Fedora могат да получат стипендии за пътуване, за да присъстват на най-близката конференция на потребители и разработчици на Fedora. Ще имат възможност да се срещнат с някои от титаните на движението за свободен софтуер на живо, както и със свои връстници и колеги.

И на последно място, Вие ще се забавлявате с тези неща. Ще прекарвате времето си правейки неща, които ще се ползват и от други. Може ли да има по-голям стимул от това? Присъединете се с нас.

Аз искам да правя нещо за Fedora, от къде да започна?

Вижте страницата Присъединяване за да научите къде е необходима помощ и как да се включите. Може също да погледнете и програмата ни Ментори.

За сътрудниците на Fedora

Кои са по-интересните нови идеи за проекти, които са важни за Fedora?

Вижте страницата FedoraBounties за идеи за нови проекти, важни за Fedora.

Как мога да пакетирам софтуер за потребителите на Fedora? Къде мога да намеря информация за да допринеса за колекцията от пакети на Fedora?

Категорията Package Maintainers ще Ви насочи към необходимата Ви помощ.

Къде мога да намеря информация за да сътруднича на проекта Документация на Fedora?

Някои полезни връзки към помощна информация можете да намерите на страницата DocsProject.

Къде още мога да намеря отговори?

 • Release Notes - Винаги е добре да прочитате бележките за версията на Fedora, която използвате.
 • Red Hat's Bugzilla - Потърсене информация за проблема си тук
 • Fedora Documentation - Някои полезни документи са публикувани тук.
 • Red Hat Magazine - Онлайн магазинът на Red Hat е свободно достъпен източник, предоставящ различни информационни статии за Fedora.
 • Вижте Fedora Community Websites за повече ресурси за Fedora.